Spasimo živote staničnim terapijama
Zaklada Zora

Mladen Merćep

img
Mladen Merćep

Prof. dr. sc. Mladen Merćep, dr. med.

Profesor Merćep u Srebrnjak dolazi s pozicija direktora odjela za translacijska istraživanja i voditelja laboratorija za staničnu biologiju u Mediteranskom institutu za istraživanje života MedILS, a u svojoj bogatoj hrvatskoj i inozemnoj karijeri radio je na prestižnim institutima u SAD-u, Švicarskoj i Njemačkoj, ali i u istraživačkim centrima Plive te GlaxoSmithKlinea. Objavljivao je u prestižnim znanstvenim časopisima (Science, Nature, J. Exp. Med., itd.) koji su citirani preko 2100 puta, autor je čak 31 patenta te je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu.

Predani i inovativni poduzetnički znanstvenik sa snažnim vještinama u intuitivnom i analitičkom razmišljanju, upravljanju istraživanjem, komunikaciji, strateškom planiranju i tehničkoj stručnosti u upali / imunologiji i otkrivanju lijekova, s dobrim razumijevanjem razvoja novih lijekova. Demonstrirana sposobnost stvaranja, razvoja, nadahnuća i vođenja primjerom uspješnih međufunkcionalnih timova u otkrivanju/predkliničkom okruženju (osnovana industrijska istraživačka skupina u Švicarskoj i odjel upale/imunologije u Hrvatskoj). Spremnost na prihvaćanje novih izazova. Dosljedni visoki izvođači u različitim kulturnim okruženjima, uključujući Hrvatsku, SAD, Njemačku i Švicarsku.

Glavna postignuća:
· Objavljeno u prestižnim časopisima (Science, Nature, J. Exp. Med., itd.) s oko 2200 citata
· Uspostavljeno terapijsko područje upale/imunologije od temelja
· Uspješno vođeni multidisciplinarni istraživački timovi
· Jedna molekula u fazi II testiranja
· Uspješno predstavljen rad na znanstvenim i poslovnim konferencijama, privlačenje ponuda za izdavanje dozvola i otkup tvrtke
· Pokretanje testiranja faze I pokrenulo je plaćanje prekretnice od 15.000.000 USD
· 30 objavljenih patenata
· Nagrađen najvišim hrvatskim državnim odličjem za inventivnost
· Pokrenuo i vodio izradu projektne dokumentacije za projekte strukturnih fondova EU: "Centar kompetencija u translacijskoj medicini Srebrnjak (CCTM)" za Dječju bolnicu Srebrnjak i "Istraživanje biologije starenja i bolesti povezanih s dobi na MedILS-u" za projekt Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS). Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 70 milijuna eura.
· Osnovana biotehnološka tvrtka Amalgen d.o.o.